Zie onze online Fakkelkrant voor recente foto's!

Vernissage Foto Club Ter Streep

Vernissage van de tentoonstelling Fotoclub “Ter Streep” op zondag 10 september

Liefst 14 fotografen van Fotoclub “Ter Streep” stelden hun werk tentoon in “De Geuzetorre” tijdens de maanden september en oktober. De vernissage vond plaats op zondag 10 september.

8/01/2017 : Nieuwjaarsreceptie & Vernissage Fakkelman

Vernissage François van de Waeter

Dag van de Vrijzinnige Toerist (20/6/2014)

Vernissage Vermeylenfonds (6/6/2014)

Vernissage Luc Bentein

Na zijn onderwijscarrière, volgend op en gepaard gaand met een grondig engagement voor de vrijzinnigheid, stort Luc Bentein (°1944) zich op creëren. Ter gelegenheid van de uitgave van zijn eerste boek, “Gebroken spiegel”, stelt hij in het VLC Oostende tentoon met INSTALLATIES, TOESTANDEN EN FOTO’S.

Een kijk op de wereld, de geschiedenis en op zichzelf, verpakt in een aantal creatieve “oplossingen” wordt gepresenteerd.

De vernissage ging door op zondag 23 januari 2011. De niet helemaal correcte inleiding werd verzorgd door de heer Roland De Rycker.

De tentoonstelling loopt nog tot eind februari!

John McRae, The Call of Duty (14/05/2014)

Toneelvoorstelling "Au Coeur Volant" (20/03/2014)

Vernissage Willy Rosseel (09/03/2014)

Boekvoorstelling "De Trage Zandloper van het Geluk" (23/02/2014)

Buitensignalisatie: dropflag voor "De Geuzetorre"!

schenking boeken aan IBIS School

Op zaterdag 6 juli ging de negende editie door van het Festival van de Zeegeus in het MEC Staf Versluys te Bredene, in een organisatie van Vrijzinnig Centrum De Fakkel vzw, het Comité Festival van de Zeegeus, Federatie Vrijzinnige Centra en het gemeentebestuur Bredene.

Het tweede luik van de officiële opening van het Festival was de uitreiking van de Prijs van de Zeegeus aan een Vrijzinnig Centrum dat met een project bijdraagt tot de openheid van de georganiseerde vrijzinnigheid naar de niet-georganiseerde vrijzinnigen en andersdenkenden. Dit jaar mochten twee Vrijzinnige Centra deze prijs in ontvangst nemen.

Het VLC “De Geuzetorre” in Oostende werd gelauwerd met hun jaarlijks initiatief de “Vrijzinnige Zeeliedenhulde”. De traditionele Zeeliedenhulde is een van oudsher katholiek geïnspireerd gebeuren, maar sinds het initiatief van het VLC Oostende en Patrick Vancraeynest, moreel consulent van de zeevisserij, zijn het afgelopen decennium ook vrijzinnigen op dit vlak actief. Daardoor worden andersdenkenden geconfronteerd met de vrijzinnige levensbeschouwing in hun waardevol streven naar een pluralistische maatschappij.

 

Aan de prijs is niet alleen een beeldhouwwerk verbonden maar ook een geldprijs van 125 euro. Het VLC Oostende vzw besloot dat bedrag – onder de vorm van een aantal boeken - te schenken aan de leerlingen Niet-confessionele Zedenleer van het eerste middelbaar van de IBIS school in Oostende.

Voorzitter Edgard Brunet van het VLC Oostende overhandigde op vrijdag 13 december 2013 twee mooie boeken omtrent Wereldoorlog I aan de kinderen in het bijzijn van Patrick Vancraeynest, moreel consulent voor de zeevisserij en Frank Borrey, leerkracht NC Zedenleer van de school. De boeken zullen vakkundig gebruikt worden in de lessen zedenleer om “De Groote Oorlog” te herdenken!

Oestertasting i.s.m. OSB (17/11/2013)

50 jaar VJOC De Kim (15/11/2013)

kim

Vernissage Fotoclub "Het Spoor" (10/11/2013)

Jazzcuzzi 2013

Voor de achtste editie van Jazzcuzzi (jazz met bubbels) wist het VLC Oostende een topper te strikken! Niemand minder dan “kind-aan-huis” Bas Bulteel kwam in trio-vorm met zijn Quartier Latin “De Geuzetorre” op stelten zetten!

Quartier Latin bestaat uit Bas Bulteel (piano, rhodes), Henk de Laat (vocals, contrabas en gitaar) en Raf Helsen (drums, percussie) .

Het trio speelt een mix van jazz- en latin-jazz repertoire, een zeer warme, kruidige en vooral originele combinatie. Zij hebben elkaar gevonden in hun veelzijdigheid en persoonlijkheid. Aanstekelijke Braziliaanse ritmes en Braziliaanse traditionals (samba, bossanova) in het Portugees gezongen door Henk, afgewisseld met jazzstandards.

Henk de Laat combineert zijn contrabasspel met zijn warm stemgeluid, een niet evidente combinatie; Raf Helsen is een meesterlijke drummer/percussionist die op een uitzonderlijke wijze verschillende muziekstijlen beheerst en Bas Bulteel wisselt dan weer virtuositeit af met subtiele begeleidingen en zorgt voor verrassende harmonische wendingen. Deze drie vrienden/topmuzikanten bezorgen je ongetwijfeld een onvergetelijke avond!

“Jazzcuzzi (jazz met bubbels) 2013” vond dit jaar plaats op zaterdag 12 oktober, hieronder kunt van wat sfeerbeelden genieten.

Foto's door Annie Boedt en Ronny Morlion

Dag van de Vrijzinnige Toerist

Op de nationale feestdag van zondag 21 juli organiseerde het VLC Oostende naar jaarlijkse gewoonte opnieuw de “dag van de vrijzinnige toerist”, ook dit jaar weer bijgewoond door vrijzinnigen uit alle hoeken van het land!

De talrijke aanwezigen genoten op de nationale feestdag weer van een gastvrij onthaal, een snelle tombola met mooie hoofdprijzen, een gratis drankje, hapjes en uiteraard een prima sfeer! 

Mosselfestijn

Het Mosselfestijn van zondag 11 augustus!

Nog zo’n jaarlijkse traditie is het Mosselfestijn, georganiseerd door bestuursleden en vrijwilligers van het VLC Oostende. Eens te meer zette de kookploeg zich aan het werk om de ruim 120 aanwezigen op een fikse portie mosselen met friet te vergasten!  

Recept voor moord

De komische thriller “Recept voor moord”, opgevoerd op vrijdag 17 mei, van de hand van John Vermeulen in een regie van Elise De Gend werd flink gesmaakt door het 85-koppig publiek! 

Vernissage Annie Boedt & Vincent Flachet

Op moederdag zondag 12 mei opende de Oostendse fotografe Annie Boedt haar tentoonstelling “zonder thema” in De Geuzetorre! Extra blikvanger was het “vliegend schip” dat Vincent Flachet modelleerde naar originele plannen van Leonardo Da Vinci!

 

Maandag 1 april: Vrijzinnige Zeeliedenhulde

Traditioneel vond in Oostende op paasmaandag de Zeeliedenhulde plaats. Ook de vrijzinnige gemeenschap participeert aan die hulde met een eigen plechtigheid die jaarlijks tegelijkertijd met de katholieke viering plaats vindt in “De Geuzetorre”.

Dat was dit jaar niet anders: voor de elfde keer al organiseerden Patrick Van Craeynest, Moreel Consulent voor de Zeevisserij en het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw op maandag 1april 2013 de Vrijzinnige Zeeliedenhulde. Deze keer werd het gebeuren opgeluisterd door niemand minder dan Johan Verminnen!

De heer Patrick Van Craeynest, Moreel Consulent voor de Zeevisserij en de heer Edgard Brunet, voorzitter van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw, praatten de plechtigheid aan elkaar.

Iedereen was welkom om deze serene en ingetogen hulde ter ere van de op zee gebleven zeelieden te komen bijwonen. Na de huldiging aan het monument aan de Visserijschool vergaste het VLC Oostende de aanwezigen - In afwachting van de bloemenhulde aan het Zeeliedenmonument - op een authentieke vissoep met brood in de bar!

Zondag 24 maart: aperoconcert t.v.v. Feest Vrijzinnige Jeugd

Op zondagmorgen 24 maart kwam de groep “Jameson & Power” naar “De Geuzetorre” voor het jaarlijkse aperitiefconcert ten voordele van het Feest Vrijzinnige Jeugd Oostende.

Zij zorgden voor een ambiancevolle voorstelling vol populaire Ierse songs die zowel jong als oud aanspraken. Het optreden werd doorspekt met humor, levenslust en meesleurende meezingers zoals: In Dublins fair city, The Wild Rover , Finnegan’s Wake of Whiskey in the jar

Vrijdag 22 maart: Lentequiz

De verwachtingen voor onze 1ste Lentequiz waren groot en of deze verwachtingen ingelost werden, laten we over aan de deelnemers. In ieder geval hebben Jan Vanleke en Patrick Goosens er hun werk van gemaakt om deze quiz naar behoren te presenteren en te projecteren.

De vragen werden immers op het scherm weergegeven met enkele tips en na 30 seconden verscheen alweer een nieuwe vraag. Zodoende speelde de factor snelheid een grote rol wat voor vele, meestal oudere deelnemers wel een handicap was. De onderwerpen waren zeer gevarieerd en de tafelrondes waren geknipt voor de puzzelaars onder ons. Ook de antwoorden werden met eventuele filmfragmenten gecommentarieerd, wat van dit gehele gebeuren een aangenaam schouwspel maakte.

De opkomst was zeer bevredigend, want met een twintigtal tafels en 80 deelnemers, was dit aantal juist gepast om het tijdschema, dat vooropgesteld werd, vlot te laten verlopen. Tegen 23u30 kon iedereen met een mooie prijs huiswaarts keren.

Wat de vragen betreft was het ook voor Jan en Patrick even aftasten maar we zijn er van overtuigd dat de nodige aanpassingen zullen gebeuren. In ieder geval werd besloten om ieder voorjaar met dit initiatief door te gaan! 

zondag 10 maart: vernissage "2x Kunst"

Op zondag 10 maart gaf het Willemsfonds Oostende het startschot van de tentoonstelling “2x Kunst” in “De Geuzetorre”. Eddy Pintelon en Jeannine Rosseel stelden er van 10 maart tot 25 april respectievelijk schilderijen en keramiek tentoon. Op de vernissage namen Edgard Brunet, voorzitter van het VLC Oostende, Sonja Decraemer, voorzitter van het Willemfonds Oostende en kunstkenner Hugo Brutin het woord.  

Quiztig met Vragen 2012

Verslag 7de editie van "Quiztig met Vragen" op vrijdag 16 november2012

De jaarlijkse grote quiz georganiseerd door het bestuur van de Geuzetorre blijft een succesformule. Er waren 4 ploegen meer dan vorig jaar. De avond werd ingezet met bijna 100 aanwezigen en er was spanning, ontspanning en meer dan 4uur een gemoedelijke sfeer.

Verwonderlijk dat bij degevestigde ploegen deze keer de ene ploeg veel beter scoorde en anderen minder goed presteerden dan vorige jaar. Zoals de slimsausen die lager eindigden en de Buffalo’s die klommen van de laatste naar de 6e plaats. Blijkbaar bevielen de vragen sommige ploegen minder goed en andere dan weer beter.

We hadden een moeilijke ‘automerken’ ronde en een meer gesmaakte vragen reeks met wielrenners. Ook  de ‘alles KAN ronde’ en ‘zeg niet NEE’ ronde waren gemakkelijker op te lossen zodra de sleutel naar de antwoorden gekend was. De “boekskes” ronde was weer eens een originele andere insteek.

Nog enkele weetjes: Van de 180 vragen die gesteld werden zijn er door al de ploegen samen slechts 2 niet beantwoord. Deze vragen waren (i) Waarvan is HARIBO een acroniem? = Hans RIEGEL BONN en (ii). Welke zangeres zingt het lied French CanCan? = INNA MODJA. Al de andere vragen werden door één of andere ploeg opgelost. Het is mooi om te constateren dat de betere ploegen soms een antwoord niet weten, terwijl de staartploegen die dan wel weten. Bizar!

Een fotoclub had hun leden de opdracht gegeven om vrijdagavond tussen 18u en 22u in Oostende een avondactiviteit te verslaan waardoor we 3 fotografen mochten verwelkomen die prachtige sfeerbeelden hebben genomen. 

Linkwood, een ploegje met oorsprong in Torhout heeft de hoofdprijs weggekaapt. Iedereen ging tenslotte tevreden naar huis met een prijsje. Als de interesse blijft, organiseren we volgend najaar misschien opnieuw een leuke quiz avond.

(Frank Van Eeckhoven)

Jazzcuzzi 2012

Jazzcuzzi 2012 was opnieuw een voltreffer! Het jonge geweld van Or Jazz 'em kon rekenen op een volle zaal en veel enthousiasme!

Zondag 17 juni 2012 : Aspergefestijn

Mei en juni zijn de aspergemaanden! Op zondag 17 juni organiseerde het VLC Oostende opnieuw het jaarlijkse aspergefestijn. Foto's hieronder!

Vrijdag 20 april 2012 : 40 jaar VLC Oostende vzw!

Op vrijdag 20 april vierde de vzw VLC Oostende haar 40-jarig bestaan. Er stond heel wat op het programma: een receptie met wijn en Keyte-bier aangeboden door het stadsbestuur, spoken word - en videoperformances van Knarf Van Pellekom en Erik Burke, live animatie door de Broadway Jazz Gang in mobiel combo, hapjes aangeboden door de raad van Bestuur van het VLC, een speciaal voor de gelegenheid ontworpen cocktail en natuurlijk diverse speeches van vrijzinnige prominenten. Achtereenvolgens Edgard Brunet (voorzitter VLC Oostende), Etienne Vercarre (erevoorzitter Federatie Vrijzinnige Centra); Sylvain Peeters (voorzitter de mens.nu / UVV) en Jean Vandecasteele (burgemeester stad Oostende) namen het woord.

Hieronder kunt u meegenieten van enkele sfeerbeelden! 

Maandag 9 april 2012 : Vrijzinnige Zeeliedenhulde

Traditioneel vindt in Oostende op paasmaandag de Zeeliedenhulde plaats. Ook de vrijzinnige gemeenschap participeert aan die hulde met een eigen plechtigheid die jaarlijks naast de katholieke viering plaats vindt in “De Geuzetorre”. Dat was dit jaar niet anders: voor de tiende keer al organiseerden Patrick Van Craeynest, Moreel Consulent voor de Zeevisserij en het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw op maandag 9 april 2012 de Vrijzinnige Zeeliedenhulde. Deze keer werd het gebeuren opgeluisterd door het koor Sibaris.

De heer Patrick Van Craeynest, Moreel Consulent voor de Zeevisserij en de heer Edgard Brunet, voorzitter van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw, praatten de plechtigheid aan elkaar.

HOD bestaat niet

Op vrijdag 25 februari organiseerde het VLC met de cabareteske monoloog “HOD bestaat niet” een avondvullende voorstelling. Ruim 120 toeschouwers waren er getuige van hoe acteur Ben Vanhoucke diverse tijdloze thema’s aansneed: jongeren, ouderen, geloof, sex, … alsook de problemen van de spreker zelf die op een haast wetenschappelijke manier op zoek ging naar de zin van het leven maar hierdoor nog meer met zichzelf in de knoop raakt. Op zoek gaan naar de grap bleef voor hem evenwel steeds belangrijker dan de waarheid en de talrijke toeschouwers werden dan ook constant op scherp gehouden door de talrijke doordenkertjes en woordspelingen. Letterlijk klopte het immers allemaal: als je het woordenboek er bij neemt merk je dat “hod” niet bestaat, maar als je het op zijn West-Vlaams uitspreekt krijgt alles een andere bijklank! Een uiterst geslaagde voorstelling die op veel bijval kon rekenen!

Zondag 18 maart 2012 : Vernissage 40 jaar VLC Oostende in Woord en Beeld

Op vrijdag 20 april staat het VLC een mijlpaal te wachten: dan bestaat de vzw exact op de dag af 40 jaar! Op 20 april 1972 verschenen immers de kersverse statuten van de pas opgerichte vzw in het Belgisch Staatsblad!

Dat gaan we uiteraard vieren en wij gaven onze leden alvast een voorsmaakje op zondag 18 maart met de opening van de tentoonstelling “40 jaar VLC Oostende in woord en beeld”: een nostalgische trip doorheen de geschiedenis van het VLC Oostende vzw van begin de zeventiger jaren tot nu.

Huidig voorzitter Edgard Brunet heette de aanwezigen welkom en de heer Wilfried Deschacht, die voorzitter was (toen nog “coördinator” genoemd) van 1973 tot 1976 verzorgde een fel gesmaakte inleiding!
  

Vernissage Fred Maës

Na een welkomstwoord van Edgard Brunet, voorzitter van het VLC Oostende en een inleiding door de onnavolgbare Leo Maddelein, kunstrecensent, mocht de heer Burgemeester Jean Vandecasteele de tentoonstelling “A Small Retro” van Fred Maës voor geopend verklaren. Ook Schepen van Cultuur Nancy Bourgoignie ontbrak niet op het appel, net zomin als de talrijk opgekomen kunstliefhebbers! Een stijlvolle zondagmiddag was ons deel!

Jazzcuzzi 2011

Ruim 175 aanwezigen swingden gezwind de nacht in met een straf concert, de nodige champagne en een portie oesters. Culinair én muzikaal een avondje om duimen en vingers af te likken!

Jo Arend (saxen, klarinet, dwarsfluit en zang), Marc Alleyn (piano), Patrick Wante (drums) en Gene Wilde (bas) gaven het beste van zichzelf en werden tercht met een staande ovatie beloond …

Geniet hieronder mee van een paar snapshots!

Feest van de Medewerkers 2011

2011 is het "Europees Jaar van de Vrijwilliger" en dat heeft het VLC Oostende vzw ertoe aangezet om ook dit jaar de vele vrijwilligers die de dagelijkse werking van de vzw helpen ondersteunen te bedanken.

Naast een etentje werden de medewerkers een receptie en een quiz aangeboden op wat een erg leuke namiddag was.

Hieronder kunt u meegenieten van een aantal foto's waarop u mischien wel zelf te bespeuren bent!

Tot volgend jaar!

Jumelage Fontaine l-Evêque

Op de laatste “Dag van de Vrijzinnige Toerist” nodigde de Raad van Bestuur van het Maison de la Laïcité de Fontaine l’-Eveque een delegatie van het VLC Oostende uit voor een bezoek. Dat vond plaats op zaterdag 24 september jongsteleden.

Na een ontvangst in hun lokalen volgden een rondleiding in het plaatselijke stadhuis en bijhorende Chateau, een vriendschapsmaaltijd, een bezoek aan de abdij te Thuin en een afscheidsdrink. Hieronder kunt u meegenieten van enkele sfeerfoto’s!

Ook de plaatselijke zender TV Sambre was aanwezig en draaide een reportage van de jumelage! U kunt die herbekijken op http://telesambre.rtc.be/content/view/12600/401/

Oestertasting i.s.m. OSB

Zondag 18 september streek de OudStudentenBond (OSB) van de VUB neer in "De Geuzetorre" voor een heuse oestertasting!

Zes verschillende variëteiten konden worden geproefd bij een glaasje cava, culinair recensent Nick Trachet zorgde voor de deskundige uitleg!

Dag van de West-Vlaamse VC besturen

Op zaterdag 27 augustus organiseerde de Koepel West Vlaamse Vrijzinnige Centra een contactdag voor de besturen van alle VC's in West-Vlaanderen te Koksijde.

Het werd een leuke en gezellige dag, getuige de foto's hieronder!

Vrijzinnige Zeeliedenhulde

Traditioneel vond in Oostende op paasmaandag de Zeeliedenhulde plaats. Ook de vrijzinnige gemeenschap participeert aan die hulde met een eigen plechtigheid die jaarlijks tegelijkertijd met de katholieke viering plaats vindt in “De Geuzetorre”. Dat was dit jaar niet anders: voor de negende keer al organiseerden Patrick Van Craeynest, Moreel Consulent voor de Zeevisserij en het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw op maandag 25 april 2011 de Vrijzinnige Zeeliedenhulde. Deze keer werd het gebeuren opgeluisterd door “The North Sea Coyotes” met een muzikaal ondersteunde bloemlezing uit de dichtbundel “Het zweet van de zee” van Jo Clauwaert en Geert Cyriel Tavernier.

De heer Patrick Van Craeynest, Moreel Consulent voor de Zeevisserij en de heer Edgard Brunet, voorzitter van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw, praatten de plechtigheid aan elkaar.

Hieronder een aantal sfeerbeelden!
(Klik op de foto's voor een groter beeld)

Frank Decerf : "Het Bezoek"

Op zondag 12 december stelde de Oostendse auteur Frank Decerf zijn nieuwe roman "Het bezoek" voor aan het grote publiek. Het evenement in "De Geuzetorre" lokte heel wat aanwezigen, die konden luisteren naar speeches van E. Brunet (Voorzitter VLC Oostende); J. Vandecasteele (Burgemeester van Oostende); N. Bourgoignie (Schepen van Cultuur van Oostende); S. Mansis (Voorzitter VKH Torhout) en G. van Hoof (Auteur en literair recensent). Nadien las F. Decerf voor uit zijn roman, gevolgd door een signeersessie en een receptie met drankjes en hapjes.

U kunt deze roman (beperkte oplage) bestellen door storting van 18 euro op 001-5218159-23 met vermelding van naam en adres. Het boek wordt gratis thuis geleverd.

Geniet hieronder mee van een aantal sfeerbeelden!

Jazzcuzzi - jazz met bubbels! (26/11/2010)

De vijfde editie van de jaarlijkse Jazzcuzzi was - eens te meer - een schot in de roos! Ruim 200 aanwezigen genoten van twee bands van eigen bodem: eerst speelden Just Friends ten dans, daarna was het de beurt aan het Moctazz Jazz Combo.

Hieronder vindt u flink wat sfeerbeelden van een geslaagde jazzavond! Alle foto's zijn ook te bekijken in een powerpoint-presentatie. U bekijkt ze door op de links te klikken!

Feest van de Medewerkers (2/10/2010)

Op het jaarlijkse Feest van de Medewerkers viel opnieuw heel wat te beleven!

Hieronder kunt u een aantal powerpoints bekijken, gemaakt door de heer Norbert Callebaut, lid van het VLC.

Veel plezier!

VLC Oostende